Imagen caso estrés post-traumático

El trastorn d’estrès posttraumàtic (TEP) és un trastorn d’ansietat que es produeix en persones que han patit o observat un esdeveniment que ha implicat un impacte físic o psicològic crític. Aquesta experiència origina un aprenentatge emocional que té com a finalitat protegir l’individu davant de situacions similars, però que pot donar lloc a un estat d’hipervigilància que manté la situació d’estrès com si s’estiguera repetint o anara a repetir-se aquest esdeveniment. Això provoca una sèrie de trastorns clínics que minven la qualitat de vida del pacient.

El TEP afecta milions de persones a tot el món. Es pot afirmar que un 15% de la població exposada a esdeveniments estressants traumàtics desenvolupa un quadre de TEP en el termini d’un mes des de que ocorre. Normalment, els símptomes del TEP desapareixen amb el temps, però en alguns casos poden persistir durant anys i poden donar lloc a malalties psicològiques derivades i requerir ajuda personalitzada.

La realitat virtual és un conjunt d’eines tecnològiques que permet dissenyar i reproduir de manera artificial experiències que són percebudes com a reals a través de diferents sistemes d’immersió. Entre altres aplicacions, la realitat virtual es pot utilitzar per a desenvolupar teràpies que milloren la salut de persones amb diferents tipus de desordres psicològics.

L’Institut de Recerca i Innovació en Bioenginyeria (I3B) té una llarga trajectòria de recerca en el disseny d’entorns i tecnologies de realitat virtual i augmentada, i en l’aplicació en molt diversos àmbits de l’experiència humana, entre d’altres, a la psicologia clínica.

A partir d’aquest coneixement, l’I3B ha desenvolupat per a l’empresa INDRA una solució per al tractament del TEP d’aplicació en persones que han patit esdeveniments violents, com les víctimes de violència de gènere. El sistema permet dissenyar i modificar l’escenari per a reflectir els canvis en l’estat anímic dels pacients, o el pas del temps, utilitza objectes i símbols que representen el trauma i permet elaborar un llibre de la vida que el mateix pacient va escrivint amb la finalitat de facilitar el procés de canvi.

 

Logo empresa INDRA

 

 

 

Instituto de Investigación e Innovación en Bioingeniería