Passió per les matemàtiques
Alfred Peris Manguillot. Investigador del IUMPA UPV y nuevo Académico Correspondiente de la Real Academia de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales de España
Alfred Peris reflexiona sobre el que suposa ser membre de la Real Academia de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales (RAC) de España
Personalment, és un gran honor pertànyer a una institució centenària i tan prestigiosa, i per a mi és un assoliment col·lectiu, perquè és indubtable que el meu grup d’investigació, tant els membres més sènior com els joves doctorands, han sigut essencials en el meu creixement com a investigador. Al seu torn, no podria ser professionalment qui soc hui sense haver tingut la immensa sort d’haver-me format en el seu dia sota una magnífica direcció, i a l’entorn d’un grup de treball molt seriós i amb molt bones connexions internacionals, que em van permetre poder tindre col·laboradors d’altíssim nivell i conéixer la manera de treballar en altres centres d’investigació. Tampoc puc deixar d’esmentar la Universitat Politècnica de València, per totes les facilitats i suport que sempre m’ha brindat des de fa ja 35 anys.
El fet de poder contribuir a les funcions de la RAC serà molt il·lusionant. Al gener estaré incorporat com a membre del Comité Científic de la Revista de la Real Academia de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Serie A. Matemáticas (RACSAM), on realitzaré les labors editorials que em corresponguen.
El meu camp d’investigació es troba a la frontera de l’Anàlisi Matemàtica i els Sistemes Dinàmics. Concretament, en la dinàmica caòtica d’operadors lineals en espais de dimensió infinita. Encara que soc un matemàtic «teòric», els models amb un comportament dinàmic caòtic tenen una gran rellevància en la vida real, i hi ha molts aspectes per descobrir. Pel que fa a les Matemàtiques en general, podem dir que viuen actualment un moment de grans reptes i canvis, amb una IA que està impactant en tots els àmbits científics, i en particular en les Matemàtiques. Hi ha molts desafiaments per davant, pot ser entre els majors reptes està contribuir a una IA més traçable, explicable i transparent, i també desenvolupar models de IA que puguen facilitar un major avanç i exploració de noves àrees en Matemàtiques. Certament, haurem d’anar adaptant-nos a esta nova etapa on la IA pot ser una bona companya en els avanços d’investigació, mantenint la nostra labor creativa, i potser reservant aspectes més tediosos a la computació.
Sobre això José Bonet va impartir una magnífica lliçó inaugural del curs acadèmic de la RAC, amb títol “Demostraciones matemáticas y el ordenador”.
Finalment, voldria també ressaltar la importància de la labor docent. Jo gaudisc molt de la docència, especialment des que es van posar en marxa en la UPV els dobles graus amb Matemàtiques. Tinc el plaer de poder fer classe a les primeres generacions i, fins i tot, poder anar de la ma amb ells des de primer curs (en el seu inici) fins al quart curs que actualment impartisc. He pogut comprovar el seu creixement en formació matemàtica, i al seu torn a mi m’han aportat moltíssim en la millora com a docent. Tant de bo puguem tindre prompte el Grau en Matemàtiques implantat en la UPV! No puc oblidar tampoc als estudiants d’Arquitectura, on fa quasi 30 anys que desenvolupe la meua tasca docent. Ha sigut també un repte al llarg de tot aquest temps enfocar uns continguts matemàtics sota un punt de vista geomètric i molt visual.
Per a ells i per als estudiants a nivell de màster i doctorat vull llançar-los el missatge que les matemàtiques són apassionants. Són un llenguatge universal, en continu desenrotllament, amb un futur fascinant. La investigació en Matemàtiques és molt creativa, això és una cosa que compartix amb les Belles Arts, i al seu torn permet implementar la seua aplicació a problemes reals i pot contribuir a la millora de la nostra societat.